Alışveriş Sepeti
Sepetinizde toplamda 0 ürün var.
Ücretsiz teslimat'a kalan tutar: 50.000,00 

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

whatsapp Whatsapp

Tehlikeli Kimyasalların Sınıflandırılması Rehberi

tehlikeli madde sınıflandırılması

Açılımı Globally Harmonized System olan GHS, ya da dilimizdeki hali ile Küresel Uyum Sistemi’nin yeni düzenlemelerine göre tehlikeli kimyasal ürünlerin sınıflandırma ve iletme yöntemleri güncellenmiştir. Bu yazıda sizlere kimyasalların sınıflandırılması ile ilgili bilmeniz gerekenleri adım adım anlatacağız. Bizler sizlere tehlikeli kimyasalları anlatmaya başlamadan önce siz de iş güvenliği malzemelerinizin eksiksiz olduğuna emin olun! Keyifli okumalar!

Adım Adım Kimyasalların Sınıflandırılması

GHS standartlarına uygun olarak kimyasalların sınıflandırması için izlemeniz gereken temel adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Kimyasalların tehlikelerine dair bilinmesi gerekenleri saptayın,
  2. Fiziko-kimyasal, insan sağlığını tehdit eden ve çevreyi etkileyen tehlikeleri göz önünde bulundurarak kimyasalın tehlikeli olup olmadığını saptayın,
  3. Bilimsel verileri gözden geçirin ve gerekiyorsa kimyasallarınızı test edin,
  4. Her bir kimyasal için geçerli olan tehlike sınıflarını tanımlayın,
  5. Kimyasalın yol açabileceği hasarın ciddiyetini belirlemek için her sınıf içinde uygun tehlike kategorisini belirleyin.

GHS Tehlike Sınıflandırması

GHS’ye göre kimyasalların sınıflandırılması fiziko-kimyasal, insan sağlığını etkileyen ve çevresel tehlikeler olmak üzere üçe ayrılıyor. İnsan sağlığını etkileyen tehlikeler görme kaybı ve nefes almada güçlük gibi problemler yaratabilirken fiziksel hasarlar daha çok deri üzerinde meydana gelen bozulmalar gibi tehlikelere yol açabiliyor.

Söz konusu hasarların ağırlık dereceleri 1,2 gibi rakamlarla ve A, B gibi harflerle ifade edilmektedir. 1 ve A hasarın en yoğun görülebileceği tehlikeleri işaret eder. Rakam büyüdükçe tehlike derecesi azalıyor diyebiliriz.

Fiziko-Kimyasal Tehlikeler

İnsan Sağlığını Etkileyen Tehlikeler

Çevreyi Etkileyen Tehlikeler

Kimyasalları Sınıflandırmanın En Etkili Yolu

GHS, kimyasalların sınıflandırılmasında üreticilere, ithalatçılara ve distribütörlere malzemelerini daha iyi anlama, kullanma ve iletme konusunda geliştirilmiş yollar sunmaktadır. Bununla beraber; kimyasalların sınıflandırılması birçok işletmenin sahip olduğu sistemlerin güncelleme gerektirmesinden dolayı bu değişimi zorlu kılabilmektedir. Tek bir malzemeyi sınıflandırmanın dahi onlarca test ve araştırma gerektirmesi alışılmadık bir dizi gereksinimi de beraberinde getirebilmektedir.

Bu anlamda, birçok şirket kimyasalların sınıflandırılması konusunda yerleşik GHS kurallarına sahip bir elektronik sistem kullanarak bu GHS sınıflandırma sürecini otomatikleştirmenin yollarını arıyor. Bu anlamda hayata geçirilen birçok yazılım işletmeler GHS’yi düzgün bir şekilde uygularken ve bunun üzerinde uzmanlaşırken malzemeleri otomatik olarak sınıflandırarak geçişi kolaylaştırabilir.

Tehlikeli Kimyasallarda KKD Kullanımı

Kimyasallar ile çalışılan herhangi bir ortamda güvenlik öncelikli hassasiyetiniz olmalıdır. Zararsız gözüken kimyasalların bile büyük problemlere yol açabileceği bir çalışma ortamında tehlikeli kimyasalların neden olabileceği yıkım çok büyük olabilir.

Bu nedenle açılımı “Kişisel Koruyucu Donanım” olan KKD seçimi bu tarz çalışma alanları için son derece hassas bir konudur. Tehlikeli kimyasalların sınıflandırılması, kullanımı ve depolanması uygulamalarında öncelik verilmesi gereken temel konu doğru KKD kullanımıdır.

KKD kullanımı çalışma alanlarına göre değişiklik gösterebilse de dikkat edilmesi gereken ayrıntılar temelde aynıdır:

  1. Çalışmanızın sınırlarını belirleyin,
  2. Bulaş riskini belirleyin,
  3. Size, işletmenize, çalışanlarınıza ve çevrenize zarar verebilecek durumları belirleyin,
  4. Kullandığınız kimyasallar ile KKD’lerinizin etkileşimlerini inceleyin.

Burada dikkat edilmesi gereken temel konu seçtiğiniz ekipmanların hem sizi hem materyallerinizi koruyabilecek kalitede olmasıdır. Eğer kullandığınız ekipmanlar derinizde yahut yüzeylerde aşınmaya sebep olabilecek kimyasalları içeriyorsa kullandığınız materyaller de bu durumdan etkilenecektir.