Alışveriş Sepeti
Sepetinizde toplamda 0 ürün var.
Ücretsiz teslimat'a kalan tutar: 50.000,00 

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

whatsapp Whatsapp

Ev İnşaatı için En İyi Çimentoyu Seçmenin İpuçları

çimento çeşitleri

Evlerimiz zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz ve kendimize mutlu alanlar inşa ettiğimiz barınma yerleridir. Bu nedenle ev inşaatında en iyi çimento seçmek elzem bir durumdur. Diğer yandan, iyi çimento seçmeye gösterilen özenin aynı şekilde kaliteli beton katkılarına da gösterilmesi gerektiğini unutmamak gerekmektedir! Bu yazıda sizlere çimento çeşitleri hakkında bilgi verip en iyi çimentoyu nasıl seçebilirsiniz anlatacağız. Keyifli okumalar!

Çimento Nedir?

Çimento, inşaattaki en önemli malzemelerden biri olmasının yanı sıra son derece bağlayıcı özelliğe sahiptir. Çimentonun farklı inşaat alanlarındaki uygulamaları onu son derece değerli bir inşaat mühendisliği malzemesi haline getirmiştir. Çimento çeşitleri köprü, menfez, baraj, tünel, deniz feneri gibi önemli mühendislik yapılarının inşasında kullanılır.

Çimento çoğunlukla, konutlar, yollar, okullar, hastaneler, barajlar ve limanlar dahil olmak üzere her türlü inşaat için kullanılsa da teraslar, zeminler, merdivenler, araba yolları gibi farklı uygulamalar için temel bir malzeme olan betonda bağlayıcı olarak kullanılır.

Ev İnşaatında Kullanılan Çimento Çeşitleri

Aktif olarak kullanıldığı bilinen 19 farklı çimento türü olmakla birlikte, biz bu yazıda sizlere hepsini anlatmayacağız. Çimento çeşitlerinin her birinin bileşenlerine göre kendine has kullanım alanları ve avantajları vardır. Ancak bizim ilgilendiğimiz çimento çeşitleri hidrolik ve hidrolik olmayan çimentolardır.

Bileşimlerinde ve kullanım şekillerinde farklılıklar bulunan bu iki çimento türünden hidrolik çimento kalker, kil ve alçıdan yapılırken hidrolik olmayan çimento ise kireç, alçı sıva ve oksiklorürden oluşur. Hidrolik çimento, susuz çimento tozu ile su arasında kimyasal bir reaksiyon oluştuğunda sertleşir.

En Yaygın Kullanılan Çimento Çeşitleri

Yukarıda bilinen birçok çimento çeşidi olduğundan bahsetmiştik. Bununla beraber, en yaygın kullanılan çimentolar genellikle OPC ve PPC’dir.

OPC yani açılımı sıradan Portland çimentosu olan bu çimento türü tüm genel beton yapılar için uygun olan ve en yaygın şekilde kullanılan çimento türüdür. Yılda yaklaşık 3,8 milyon metreküp yıllık küresel üretimi ile dünya çapında en yaygın üretilen ve kullanılan çimento türüdür. Bu çimento her türlü beton yapı için uygundur.

PPC ise açılımı Portland puzolan çimentosu olan bir çeşit çimentodur. Bu çimento puzolanik klinkerin Portland çimentosu ile öğütülmesiyle hazırlanır. Alçı veya kalsiyum sülfat ilavesi ile puzolan ilave edilerek veya Portland çimentosu ile ince puzolanın yakından ve homojen bir şekilde karıştırılmasıyla da üretilir.

Bu çimento, OPC’ye kıyasla beton üzerindeki çeşitli kimyasal saldırılara karşı yüksek bir dirence sahiptir ve bu nedenle yaygın olarak kullanılmaktadır. Deniz yapılarında, kanalizasyon işlerinde, kanalizasyon işlerinde, köprü, iskele, baraj, kütle beton işleri gibi su altı betonlarının döşenmesinde kullanılır.

OPC ve PPC Karşılaştırılması

Tablo halinde inceleyelim:

Sıradan Portland Çimentosu (OPC)Portland Pozzolana Çimento (PPC)
Bileşenler%95 çimento klinkeri, %5 alçıtaşı%65 -70 çimento klinkeri, %5 alçıtaşı, %25-30 Pozzolana
Ayar zamanıİlk ayar süresi 30 dakikadır. Nihai sertleşme süresi 280 dakikadır.İlk ayar süresi 30 dakikadır. Nihai sertleşme süresi 600 dakikadır.
Kuvvetİlk mukavemet daha yüksektir ve bu nedenle ilk aşamalarda yüksek mukavemete ihtiyacınız olduğunda önerilir.Pozzolana’nın eklenmesi, bunu uzun vadede OPC’den daha güçlü ve daha dayanıklı hale getirir.
İyileşme süresiEn az 7 günEn az 10 gün
DayanıklılıkDayanıklıOlumsuz koşullarda bile son derece dayanıklıdır.
ISI işaretiSiyah renkli işaretKırmızı renkli işaret
Grade33, 43, 53. SınıfGüçte OPC 33 sınıfı ile eşleşen tek kalite
UygulamalarBeton imalatı, dayanımın ana kriter olduğu binaların inşaatı. Örneğin; ticari ve endüstriyel kompleksler, yüksek binalar, yollar, köprüler, üstgeçitler vb.Mukavemetin ana kriter olmadığı tuğla duvar, sıva, fayans ve su yalıtım işleri
Çanta başına maliyetPPC’den biraz daha pahalı

Sıradan Portland Çimento Dereceleri

Çimento kaliteleri, 28 günlük basınç dayanımından sonra elde edilen Newton/mm 2 cinsinden sıkıştırma mukavemeti ile belirlenir. Hindistan’da yaygın olarak kullanılan Sınıflar 33, 43 ve 53’tür. Rakamlar çimento gücünü gösterir. İnşaat tasarım mühendisi, uygulamaya bağlı olarak belirli bir çimento sınıfının kullanımını belirler.

İnşaatta Kullanılan Diğer Çimento Türleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi birbirinden farklı çimento çeşitleri bulunmaktadır. Ancak bu çimentolar özel gereksinimler için üretilirler. Çoğunlukla, endüstriyel uygulamalarda büyük kullanım bulurlar. Bu çimentolardan bazıları şöyledir:

  1. Hızla sertleşen çimento: Uygulamanın süresini ve dolayısıyla şekillendirme maliyetlerini azaltır.
  2. Sülfat dirençli çimento: Toprağın sivil yapılara zararlı sülfatlar içerdiği durumlarda kullanılır.
  3. Yüksek alümina çimentosu: Deniz inşaatlarında, kanalizasyon altyapısında ve fırınlar ve kazanlar gibi yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılır.
  4. Beyaz çimento: Dekoratif ve süsleme amaçlı, dış kaplamalar, yüzme havuzları gibi alanlar için kullanılır.
  5. Hidrografik çimento: Daha uzun ömür sağlamak için barajlar, geçitler, kanallar gibi yapılarda suyu itmek için kullanılır.
  6. Yüksek fırın cüruflu çimento: Maliyeti azaltmak amacıyla mukavemetin dikkate alınmadığı durumlarda kullanılır.
  7. Genişleyen çimento: Sertleşme sırasında büzülmediği için makine ankraj cıvatalarının derzlenmesi için kullanılır.

Beton Karışımları

Çoğu beton karışımı tasarımı aynı tip hammaddeleri kullanır. Bunlar farklı oranlarda çimento, su ve agrega yani genellikle kum ve taştan meydana gelir. Bazı beton türleri, uzmanlık nitelikleri kazandırmak için ek malzemelere sahiptir.

Uzun Ömürlü Beton için İpuçları

Betonunuzu uzun yıllar boyunca korumak için aşağıdaki ipuçlarını uygulamaya çalışın:

Betonunuzu temiz tutun

Erozyon adı verilen doğal süreci biliyoruz. Su ve toprak gibi varlıkların özellikle mineral içerikleri yüksekse taş ve doğal metalleri aşındırdığı doğal bir süreçtir. Betonunuzu temiz tutmazsanız, bu durum betonun da başına gelebilir. Yüzeyinizde delikler açılacak ve normalden daha erken parçalanmaya başlayacaktır.

İdeal olarak bir bahçe hortumu ile her hafta yahut iki haftada bir kiri, döküntüleri veya diğer yabancı kirleticileri temizlemelisiniz. Dökülenleri veya kuş pisliğini temizlemek için sıvı sabun ve süpürge kullanabilir, ardından bir bahçe hortumu ile durulayabilirsiniz.

Örtü kullanın

Betonlar çizilmelere ve mobilyalardan kaynaklanan hasarlara karşı dayanıklıdır. Ancak zamanla sandalye ve masa ayakları yapıyı çizebilir. Bunu önlemek için yüzeyi korumak için kilim ve yumuşak şeritler kullanabilirsiniz. Halılar ayrıca zemini lekelerden ve dökülmelerden koruyacaktır.

Zararlı kimyasallardan kaçının

Beton teraslardaki dolgu macunu, güçlü elemanlara ve normal aşınma ve yıpranmaya dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, bazı ağır hizmet kimyasalları onu aşındırabilir ve parlaklığı zamanından önce ortadan kaldırabilir. Amonyum nitrat ve sülfat içeren ürünler, betona doğrudan saldıracakları için özellikle zararlıdır.

Ev Yapımında Çimento Kullanımı

Ev yapımında uygulama alanı çimentonun türünü belirler. Bazı yaygın türler aşağıdaki gibidir:

  1. RCC yapılar
  2. Duvarcılık, sıva ve fayans
  3. Dekoratif alanlar ve cepheler