Alışveriş Sepeti
Sepetinizde toplamda 0 ürün var.
Ücretsiz teslimat'a kalan tutar: 50.000,00 

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

whatsapp Whatsapp

En Yaygın Kullanılan Isı İzolasyon Malzemeleri

ısı izolasyon malzemeleri

Isı izolasyonu, özellikle ısı transferinin önemli olan birimlerde konfor ve verimlilik imkânlarının artırılmasını sağlayan bir yöntemdir. Özellikle binalar, evler ve işyerlerinde ısı izolasyonu yapmak hem iş ve yaşam alanlarının rahatlığı hem de tasarruf açısından çok önemlidir. Isı izolasyonu, soğuk veya sıcaktan kaynaklanan hasar gibi faktörlerden dolayı bina uygulamalarında titizlikle uygulanması gereken bir sistemdir.

Isı izolasyonu yapma ihtiyacın en büyük sebeplerinden biri ise çevresel faktörler ve iklim değişikliğidir. Bu değişim nedeniyle yapılarda ihmal edilmeden uygulanması gereken bir fonksiyon olarak karşımıza çıkar. Isı izolasyonu yapmanın en önemli faydaları arasında bina ve konutlarda maksimum performans ve tasarruf sağlayan, enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan uygulamalar gelmektedir. Çevresel etkiler yüzünden, ısı transferini düşürmek için gerekli olan ısı izolasyon malzemelerinin seçimi bu nedenle istikrarlı ortamlara sahip yapılar inşa etmek için gereklidir.

Isı İzolasyonu Nedir?

Isı izolasyonu; evlerde, fabrikalarda ve işyerlerinde kullanılan bir yöntemdir. Isı izolasyonu sıcaklıkta değişimin olmasını engellemek veya azaltmak için kullanılan malzemelerden oluşur. Isı izolasyon malzemelerinden bazıları; cam elyaf, genleştirilmiş cam küre, mineral yün, selüloz, poliüretan köpük, asbest ve polistirendir.

Aynı zamanda yapı uygulamalarında ses yalıtımı da sağlayan bu sistem yapıların sıcaklığını yüksek veya düşük bir seviyede tutulması için özel kimyasallarla yapılır. Membranlar, yapay zeminler ve betonarme gibi malzemelerin uygulamasına dayanmaktadır. Islak zeminlerde veya havalandırma kanalları gibi alanlarda da kullanabilir. Yapılarda sıcaklık ve basınç farklarının oluşmasını önlemek amacıyla kullanılan ısı izolasyonu, bina ya da tesisat sisteminin önemli bir parçasıdır.

Isı İzolasyon Malzemeleri

Isı izolasyon malzemeleri, ısıların yüzey alanında dengede tutulması veya sıcaklıktaki dengesizliklerin önlenmesi için kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler, ısı transferini azaltarak mekanların sıcaklıklarını dengeli bir derecede tutarak konforlu iş ve yaşam alanlarının oluşturulmasında katkıda bulunur.

Isı izolasyon malzemelerinin özellikleri nedeniyle serpintiye neden olan hava ve suyun tepki verimi düşürülerek bina içerisindeki ısı dengesi sağlanmaktadır. Malzemeler çevresel koşullara bağlı olarak farklı şekillerde olabilirler. Bunlar; izolatör, kompozit ve polimer membranlardan oluşur. Ayrıca bitümlü ve bitümsüz sistemler gibi farklı gruplara sahiptir. Isı izolasyonu, özellikle yüksek basınçta çalışan mekanik devrelerde ve çok yüksek güçlerle çalışan kimyasal ve elektronik devrelerde de kullanılmaktadır.

Cam Elyaf Yalıtımı

Cam elyaf, yapı uygulamalarında yaygın olarak kullanılan bir yalıtım malzemesidir. İki tip yalıtımda yaygın olarak kullanılır: Keçe ve rulo yalıtımı ve gevşek dolgu yalıtımı. Ayrıca sert levhalar ve kanal yalıtımı şeklinde de mevcuttur. Duvarlar, zeminler ve tavanların tümü cam elyaf ile kaplanabilir. Isının yayılmasını yavaşlatmak için tasarlanmıştır.

Cam elyaflar hava akışı yoluyla ısı kaybını engelleyerek toplam enerji kaybının önemli bir kısmını engelleyerek hem uygun ortamların yaratılmasına katkıda bulunur hem de enerji maliyetlerden büyük oranda tasarruf sağlar.

Cam elyaf yalıtımı, yapıların çatlamasını önlemek amacıyla da kullanılır. Yapılarda çatlamaya sebep olan sert hava değişiklikleri, uzun süreler boyunca devam edebilir. Bu sert hava değişikliklerinin sonucunda oluşan çatlakların boyutları hasarlara neden olabileceği için bu durumu engellemek açısından cam elyaf yalıtım uygulamaları başarılı sonuçlar vermektedir.

Mineral Yün

Bina yalıtımlarında kullanılan ısı izolasyon malzemelerinden bir diğeri de mineral yündür. Binalarda ve endüstriyel tesislerde ve çalışma sıcaklığının yüksek olduğu alanlarda kullanılabilen hafif bir malzemedir. Esnek yapısı ve ekonomik özelliklerinin yanı sıra, yangın risklerine karşı koruma sağlar. Ayrıca ısı ve ses yalıtım malzemesi olarak kullanılarak çok yönlü avantajlar sağlar.

Mineral yün, binalarda yapı sağlığı ve güvenliği ile ilgili birçok konuda etkili olan malzemeler arasında yer alır. Bilindiği gibi yün, sert ve kalın bir dokuya sahip olduğundan binaların inşasında veya renovasyonunda kullanılması kolaylık sağlar. Yapı uygulamalarında ses ve yangın yalıtımındaki koruyucu özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir.

Selüloz

İnşaat sektöründe kullanılan ısı izolasyon malzemelerinden biri olan selüloz; yapıların hava ile temas etmesini sağlayarak elektriksel ve termik iletkenlik kazandırmaktadır. Yapıların kaliteli ve dayanıklı özelliklere sahip olması için önemli bir rol oynar. Plastiklerde, dolgu malzemelerinde ve yapı elemanlarında kullanılır.

Üstün ses geçiş kaybı performansı, enerji tasarrufu sağlaması, üstün termal performans göstermesi gibi nedenlerle en çok tercih edilen yalıtım malzemeleri arasında yer alır.

Yüksek yoğunluklu bir yapıya sahip olması nedeniyle hava geçişlerini minimuma indirerek yaz ve kış aylarında ısıtma ve soğutma dengesi sağlayarak enerji maliyetlerini azaltır. Bir diğer tercih sebebi ise selüloz esaslı olması nedeniyle ısıya karşı oldukça dirençlidir ve özelliği nedeniyle yangına karşı koruma özelliği gösterir.

Poliüretan Köpük

Poliüretan köpük, boşluklu duvar yalıtımı veya çatı yalıtımı, zemin yalıtımı, boru yalıtımı ve endüstriyel tesisatların yalıtımında kullanılabilir. Poliüretan sistemlerin yapı sektörüne uygulanabilirliğinin temel dayanağı, binalara enerji verimliliği ve iç konfor sağlayan ısı yalıtımı olarak mükemmel performanslarıdır.

Poliüretan sistemler, inşaatlarda kullanılan en iyi performans gösteren yalıtım malzemeleri arasındadır. Bu yalıtkanlık özelliği, küçük hücre yapısından ve bu hücrelerin içinde bulunan gazın bileşiminden kaynaklanmaktadır.

Esnek poliüretan köpükler ağırlıklı olarak kapı ve pencere montajında, dolgu uygulamalarında, ses ve ısı yalıtımında, su geçirmez bariyerlerde ve yangına karşı yalıtımda kullanılmaktadır. Poliüretan köpük, havadaki nem ile hızla reaksiyona girer ve uygulandıktan sonra genleşir. Poliüretan, yüksek yapışma gücü sayesinde uygulanan yüzeylere son derece iyi yapışır.

Elektrik tesisatlarının, sıcak ve soğuk su borularının yalıtımında, kiremitlerin yapıştırılmasında, terasların sızdırmazlığında, beton perde duvarlı binalarda, endüstriyel çatı yalıtımında, soğuk hava depoları ve buz tesislerinde, gemi ve yat güvertelerinin doldurulmasında kullanılır. Dış cephe ısı yalıtım malzemeleri arasındaki boşluklarda, yalıtım malzemelerinin yapıştırılmasında, boşlukların doldurulmasında ve kuru gıda depolarının yalıtımında üstün özellikler gösterir.

Polistiren

Polistiren, köpük malzemeler grubuna ait bir yapı elemanıdır. Stirenden su buharı ve köpürtücü maddenin harekete geçirilmesiyle üretilir ve bu nedenle polistiren köpük olarak da adlandırılır. Üretiminde çok az enerji tüketilir ve başka hiçbir atık üretilmez.

Polistirenin düşük termal iletkenliği vardır, bu da onu harika bir yalıtkan yapar. Polistiren köpük, yapısında çok sayıda küçük hava cepleri içerir ve bu, yalıtım özelliklerinin önemli bir anahtarıdır. Ayrıca polistiren kullanımı yapılardaki nem sorunu ortadan kaldırmak için ideal bir çözüm sunar. Nem ve küf oluşumunu önler ve tutarlı ve dayanıklı bir yalıtım sağlar.

Polistirende ortamda bulunan su molekülleri çok küçük hacimlerde yerleştirilmiştir. Bu da polistirene kalın bir yapısal özellik kazandırır. Köpüklü polistiren, köpüğün içinde hapsolmuş milyonlarca küçük hava kabarcığı içerir ve çoğu çıplak gözle görülebilenden daha küçüktür. Polistiren yüksek bir termal dirence sahip olduğundan, ısı transferini önlemede çok etkilidir.

Asbest

Asbest, ısıya dayanıklı özellikleriyle binalarda hem ısı hem de yangın kontrolü görevi görmektedir. Doğal ısı direnci ve yanmaz doğası nedeniyle tercih edilir ısı izolasyon malzemesi olarak yapı uygulamalarında kullanılır. Bir diğer özelliği ise elektriği iletmemesidir. Bu da onu elektrik tellerini ve kablolarını yalıtmak için ideal kılar.

Kullanılan çeşitli asbest yalıtım biçimleri vardır. Gevşek dolgulu asbest yalıtımı, saf asbestten yapılmış gevşek, kabarık bir malzemedir. Asbest yalıtımı içeren levhalar da mevcuttur. Yapıları yangından korumak için püskürtmeli asbest yalıtımı kullanılmaktadır. Genellikle çatı katı alanı içinde gevşek bir şekilde monte edilen çatı yalıtımı olarak da kullanılır. Tavan döşemeleri, taban kısımları, kapılar ve bölme duvarları en sık uygulandığı yerler arasındadır. Binalardaki borular, kanallar ve diğer sıhhi tesisat özelliklerinin çevresinde de iyi sonuçlar veren abdest, esnek bir yalıtım sağlayarak binaları ve yapı elemanlarını daha kullanışlı hale getirmektedir.

Genleştirilmiş Cam Küre

Isı izolasyon malzemeleri arasında önemli bir yere sahip olan genişletilmiş cam küre, düşük yoğunluğu yüksek basınç dayanımıyla birleştirir. Çok iyi ısı ve ses yalıtım özelliklerine ek olarak, neme, yangına, kimyasallara ve eskimeye karşı dayanıklıdır. Yüksek alev direncine sahip ve A1 sınıfı yanmazlık özelliğindedir. Isı yalıtımında birçok avantajlar sağlayan cam küre, farklı endüstriler için uygun bir yalıtım malzemesi haline gelmiştir. Buhar geçirmezlik ve su geçirmezlik sağlayan kapalı hücre yapısına sahiptir.

Köpük camın geleneksel ısı yalıtım malzemelerine kıyasla başlıca benzersiz özellikleri arasında düşük ısı iletkenliği, yüksek mukavemet, işleme ve montaj kolaylığı, çevre güvenliği ve dayanıklılık yer alır.