Alışveriş Sepeti
Sepetinizde toplamda 0 ürün var.
Ücretsiz teslimat'a kalan tutar: 50.000,00 

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

whatsapp Whatsapp

Bina Yalıtımı Hakkında Temel Bilgiler

bina yalıtımı

Bina yapımında termal enerjinin duvarlar, tavanlar ve zeminlerden geçişini azaltmanın bir yolu olarak çeşitli yalıtım biçimleri tercih edilir. Diğer bir deyişle, bina yalıtımı kışın ısıtılan iç mekanın daha sıcak kalmasını sağlarken aynı zamanda yazın da ortamın serin kalmasına yardımcı olur. Termal enerjinin iletimini azaltmak yalnızca içinde bulunduğumuz alanları bizim için daha konforlu hale getirmez, aynı zamanda enerji maliyetlerinden de kar etmemizi sağlar. Diğer yandan, en az konfor ve enerji maliyeti kadar önem vermemiz gereken özelliklerden bir diğeri de yalıtımda kullanılan malzemenin ekolojik ve güvenli olmasıdır. Bu anlamda, genleştirilmiş cam küre bina yalıtımında sıkça tercih edilen bir malzemedir.

Tüm yapı malzemeleri genellikle R değeri olarak bilinen ölçülebilir bir doğal bir yalıtım özelliğine sahiptir. Bununla beraber, duvarlara, zeminlere ve tavanlara yalıtım yapmak için bina yapısına ek malzemeler entegre edilmelidir. Bu anlamda yalıtım türünüz yaşadığınız alanın iklimine ve aradığınız R-değerine bağlı olacaktır.

Termal Direnç Değerini Hesaba Katın

Burada bahsettiğimiz termal direnç yukarıda belirttiğimiz R değeri ile ilgilidir. R değeri, belirli bir malzeme kalınlığı boyunca ısı akışına karşı gelen direncin ölçüsüdür. Kısacası, malzemenin R değeri ne kadar yüksekse o kadar fazla termal dirence sahiptir diyebiliriz. Bu nedenle R değeri yüksek yani termal direnci fazla olan malzeme, yalıtım niteliği olarak daha iyi özelliklere sahiptir.

Yaşadığınız iklimi ve alanınızın cephesi gibi özellikleri göz önünde bulundurarak yaşam alanınız için en uygun nitelikte termal dirence sahip malzemeyi seçtiğinize emin olunuz.

Sprey Köpük Yalıtımı

Sprey köpük yalıtımı iki ayrı kimyasaldan oluşur. Bunlar poliol reçinesi ve bir çeşit izosiyanattır. Bu iki kimyasal birleştiğinde bir yüzeye püskürtüldüğünde genişleyen bir köpük üreten nitelikte bir reaksiyona girerler. Bu genişleme, köpüğün ulaşılması en zor veya garip şekilli alanların bile şekline uymasına yardımcı olur.

Püskürtüldükten sonra püskürtme köpüğü birkaç saniye içinde hızla sertleşir ve hava geçirmez bir conta oluşturur. Sertleştikten sonra sprey köpük yalıtımı asla şeklini ve R değerini kaybetmez.

Sıvı Köpük ile Bina Yalıtımı

Sıvı köpük ile yalıtım; püskürtülen, enjekte edilen veya duvarlara ya da zeminlerin altına dökülen ve daha sonra sertleşerek mükemmel bir yalıtım malzemesine dönüşen çimentolu veya poliüretan malzemelerden oluşarak gerçekleşir. Düzensiz şekillere sahip alanlar ve engellerin etrafı için idealdir. Duvar yüzeyleri sökülmeden içlerine enjekte edilebildiği için mevcut duvarları yalıtmak için de iyi bir seçenektir.

Sıvı köpük yüksek R değerleri elde etmenizi sağlayabilir ve borular, kapı ve pencere çerçeveleri ile tesisat ve elektrik hatları etrafındaki hava boşluklarını azaltmak için en küçük delikleri doldurabilmenize olanak sağlar.

Sert Köpük ile Bina Yalıtımı

Sert köpük yalıtımı çeşitli kalınlıklardaki levhalarda satılan panellerden oluşur. Ayrıca, dış kaplama malzemesi olarak kullanılmak üzere uçlarında akordeon tarzı birleştirilen büyük paneller halinde de satılmaktadırlar.

Sert köpük yalıtımında üç malzeme kullanılabilir. Bunlardan ilki yüksek kaliteli ve çevre dostu poliizosiyanürat, ikincisi ekstrüde polistiren ve sonuncusu ise genişletilmiş polistirendir.

Sert köpük, neme maruz kaldığında dayanıklı performans gösterir ve boyutları değişmez, bölünmez veya çatlamaz. Duvar boşluklarına genellikle sprey köpük yalıtımı enjekte edilir.

Selüloz Yalıtımı

Selüloz, kapalı mevcut duvarlarda, açık yeni duvarlarda ve bitmemiş çatı katlarında kullanılan bir elyaf yalıtımıdır. Birçok şirket selüloz yalıtımı üretir ve esas olarak geri dönüştürülmüş gazete kağıdından yapılır. Bu küçük parçacıklar, yapıyı veya bitişi bozmadan çoğu alana uyum sağlayan bir yalıtım malzemesi oluşturur. Selüloz yalıtımı hem mevcut evlerde hem de yeni inşaatlarda kullanılabilir.

Fiberglas Örtülerle Bina Yalıtımı

Fiberglas izolasyonu, sıkıca paketlenmiş uzun rulolardan veya bükülmüş fiberglas fiberlerin tek tek keçelerinden oluşur. Fiberglas yumuşak ve esnektir. Fiberglas yalıtımındaki milyonlarca hava cebi, üstün bir termal bariyer sağlar. Ancak fiberglas zaman içinde nemi içine hapsederek küf oluşumuna neden olabilir.

Fiberglas yalıtım ruloları veya keçeleri kağıtla kaplanabilir. Yüzeysiz keçeler veya rulolar, yalıtım örtüsü olarak daha iyi seçeneklerdir.

Radyant Bariyerle Bina Yalıtımı

Çoğu yalıtım, iletken ve konvektif ısı akışına direnerek çalışırken, yansıtıcı yalıtım radyant ısıyı geri yansıtarak çalışır. Bu yalıtımlar plastik film veya karton gibi bir tür arkalığa sahip geleneksel yalıtım katmanına uygulanan, genellikle alüminyum folyo gibi parlak bir malzeme içerir. Yazları genellikle ısı kazanımını azaltmak ve soğutma maliyetlerini düşürmek için yaygın olarak çatı katlarında kullanılır. Aşağı doğru ısı akışını önlemek için uygulanan en iyi yalıtım türlerinden biridir.

Bu anlamda radyant bariyerler ve yansıtıcı yalıtım sistemleri, radyan ısı kazancını azaltarak çalışır. Etkili olması için, yansıtıcı yüzey bir hava boşluğuna bakmalıdır. Yansıtıcı yüzeyde toz birikmesi yansıtma özelliğini azaltacaktır.

Geri Dönüştürülmüş Malzemelerle Bina Yalıtımı

Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan yalıtımlarda genellikle selüloz, cam elyafı veya mineral yün kullanılmaktadır. Gevşek dolgu ve üflemeli yalıtım sınıfına giren geri dönüştürülmüş malzeme yalıtımları çatı katlarındaki kiriş boşluklarına veya duvarların kiriş boşluklarına üflenerek veya dökülerek kullanılır.

Diğer yandan R değerleri malzemeye bağlı olarak değişir ve gevşek dolgu yalıtımının R değerini düşürerek zamanla çökme eğilimi vardır. Nispeten ucuz bir yalıtım türüdür ve geri dönüştürülmüş materyallerden oluşturuldukları için yeşil bir seçenek olarak kabul edilir.

Geri dönüştürülmüş yalıtımda kullanılan malzemelerden bir diğeri yazımızın başında bahsettiğimiz gibi genleştirilmiş cam küredir. Genleştirilmiş cam küre atık cam parçalarının özel bir teknoloji ile birleştirilerek üretildiği ekolojik ve yanmaz bir maddedir. Yalıtım sıvası harcı formülüne dolgu(katkı) olarak karıştırılan genleştirilmiş cam kürecikler yalıtım sıvasının R değerini yükseltir. Yalıtım sıvasına karıştırılmadan, genleştirilmiş cam kürecikler tek başına dökme uygulaması ile kullanılabilir. Dökme uygulaması genellikle zeminlerde tercih edilir. Bu anlamda hem doğa dostu hem de güvenli bir materyal olarak kabul edilir.